Barion Pixel
Minaret

Az Egri Minaret 400 éves titka

Tudtad, hogy Eger bővelkedik török műemlékekben? És azt, hogy miért áll még a mai napig Európa legészakibb Minaret -je? Most erről osztok meg egy pár érdekes információt, hogyha erre jársz, ne csak gyönyörködhess benne, hanem ismerd a történetét is, ami olyan izgalmas és magával ragadó,mint Eger. 

1, Akkor kezdjünk egy kis időutazással

Az Egri Minaret az Oszmán Birodalom legészakibb megmaradt emléke. Sokan csak az 1552-es egri ostromot ismerik, viszont az már kevésbé ismert tény, hogy hiába volt hős ellenállás, 1596-ban Eger bizony török kézre kerültés a megszállás évtizedei alatt berendezkedtek, fürdőket és minareteket építettek a megszállók. Nyilván nem egy pár évre terveztek itt lenni, hanem évtizedek, sőt évszázadokra, de szerencsére ezt a tervüket keresztbe húzták. 

egri minaret

És igen, összesen 10 Minaret volt Eger városában, ahol naponta 5-ször szólt a müenzin imára hívva az iszlám híveit imádkozva Mekka felé. A 91 éves török uralom után 1687-ben sikerült visszafoglalni és kiűzni a törököt, és hogy a megszállásnak híre hamva sem maradjon, a magyarok ezt is le akarták dönteni, ahogy tették azt a többivel.

2, A magyaroknak nem tetszett, de akkor miért állhat a mai napig az Egri Minaret?

Állítólag négyszáz ökörrel húzatták meg, de nem adta meg magát a torony, így inkább a tetején lévő félholdat egy keresztre cserélték, majd az évszázadok folyamán időről időre felújították. Talán a sors akarta így, hogy megmaradjon az utókornak Európa legészakibb török műemléke és legyen egy igazi turistacsalogató látványosság.

2019-ben felújítva, újra megnyitotta kapuit, melynek tetejéről csodálatos kilátás nyílik a városra. A kis szűk csigalépcsőkön nehézkes a feljutás, de a látvány mindenért kárpótol.

A belvárosban helyezkedik el és a környéken a parkolás nem egyszerű, mert itt van a kórház is. Javasolt gyalog menni, ugyanis Eger azért nem nagy város és minden látványosság megközelíthető autó nélkül is. Így lehetőség nyílik a belvárosi éttermekben vagy borteraszokon megkóstolni a helyi kiváló borokat. 

Ha pedig szállást keresel a környéken, akkor kattints ide!