Barion Pixel

Eger alatt húzódó titkos járatok

Az Egri csillagokból biztosan mindenki számára ismertek a föld alatti alagutak. Hol a magyarok mentek rajta ki és zavarták meg a törököt, hol a törökök akartak bemenni a várba, vagy éppenséggel saját maguk akartak fúrni egyet, amit a várvédők akadályoztak meg. A legenda szerint ezek több kilométer hosszan húzódnak ki a várból, egyes járatok egészen a Siroki és a Szarvaskői várig, valamint a Lillafüredi kastélyig érnek.

1, Mégis, hogyan volt ez lehetséges? Hogyan alakította ki a titkos járatokat az akkori kor embere?

Az utóbbit azzal magyarázzák, hogy a Bükk alatt rengeteg természetes barlangrendszer található és lényegében az egyes járatokat kellett csak összekötni és így lehetett eljutni a Bükk-hegység túloldalára. Ezekre nincs bizonyíték, és nem is lenne egyszerű keresni mivel ezen járatok java része beomlott és használhatatlan, egy-egy építkezéssel viszont eddig nem ismert pincerendszerek kerültek nyilvánosságra.

titkos járatok

2, Fedezd fel és hallgass meg rengeteg titkot

A szóbeszéd szerint Eger alatt összesen 90 kilométernyi kazamata rendszer húzódik, aminek a nagy része használhatatlan. Egyes részeit látogathatóvá tették, ilyen az Időalagút és az Érseki pincerendszer is. Eger a török megszállás után érseki központ volt, így az érsekséghez tartozó összes bort, amit az egyház adóként szedett be itt tárolták. Ezt nyitották meg nemrég a nagyközönség előtt az Érseki pincerendszer formájában.

3, Akkor mégis mire szolgáltak ezek a titkos járatok?

A hivatalos álláspont pedig az, hogy semmiféle titkos alagutak nem voltak, ezek a föld alatti rendszerek csak és kizárólag bor tárolására szolgáltak abban az időben, mikor Eger virágzásnak indult. Az viszont tény, hogy a középkorban minden várhoz és kastélyhoz tartozott legalább egy pár száz méter hosszú menekülő útvonal. Ezt figyelembe vették a tervezők és az építtetők részéről is egyfajta biztonsági elvárás volt. Hogy pontosan mi az igazság azt igazából senki sem tudja, hisz teljes feltárás soha nem volt, egy elfogadott nézőpont van az eddigi eredmények alapján. Az olvasó fantáziájára bízom, hogy mi volt igaz ezekből a letűnt korokba nyúló legendákból.

Ha tetszett a cikk, akkor gyere el Egerbe. Ha pedig még nincs szállásod, akkor foglalj itt!

Vagy ide kattintva meg tudod nézni a kedvezményes csomagajánlatainkat!