Barion Pixel

Az Egri Bikavér legendája 1. rész

Te is biztosan ismered az egri borvidék egyik leghíresebb borát az Egri Bikavért. De honnan eredhet a nevének az eredete? Milyen messzire nyúlik vissza történelemben az Egri Bikavér? Van egy legenda ami magyarázatot adhat rá. Vagy ki tudja? Lehet nem is legenda, hanem a húsbavágó valóság?

 

1, A legenda kezdete-az egri vár ostroma

Az egyik legismertebb középkori végvári küzdelem az 1552-es egri vár ostroma, ami először Gárdonyi Géza nagy sikerű könyvében, az Egri csillagokban, majd a filmvásznon elevenedett meg. Ezenkívül számos nagy csata volt ebben az időszakban, mikor a maroknyi sereg megfutamodásra kényszerítette a többszörös túlerőben lévő törököket.

Hogy valójában mekkora sereggel álltak szemben Dobó István katonái, azt pontosan a történészek sem tudják, kár is vitatkozni rajta, mert aki Egerbe jön, azonnal érzi a belváros lüktetését, kisugárzását, és hogy a letűnt korokban, hatalmas emberi tetteket vittek véghez.

Kedves Olvasó, most engedj el minden racionalitásodat, hogy átérezd Te is, ennek a hősies kornak vibrálását és a várvédők halált megvető bátorságát.

 

2, És akkor lássuk az Egri Bikavér legendáját:

Tudod, hogy az egri bikavér miért egri bikavér?

A hatalmas túlerőben lévő Oszmán sereg folyamatosan ostromolta a várat nem hagyva nyugodni a hősies magyarokat. Dobó várkapitány, hogy fokozza a harcikedvet a falakon- asszonyaikkal bort küldött a várvédőknek, kiknek a csata hevében a szakállukon maradt a piros nedű. A magyarok olyan hősiesen harcoltak, hogy a babonás törökök azt hitték, hogy bikának a vérét itták és onnan ez az elképesztő rettenetes erő, amivel a magyar katonák lesújtottak a támadókra. Innen az elnevezése az egri bikavérnek.

 

3, Éld át a legendát! 

Azóta is ott áll Dobó István minden éjjel pontban éjfélkor pont azon a helyen, ahol elmondta esküjét. A vár mellett még mindig lehet érezni, hogy a várvédők csak testben hagyták el a várat, folyamatosan őrizik és vigyázzák azt, amiért évszázadokkal ezelőtt az életüket is készek lettek feláldozni értünk.

Ha szeretnéd megtapasztalni és részese lenni Te is ennek az érzésnek, gyere el Egerbe és éld át a pillanatot! Ha pedig még nincs szállásod, akkor foglalj itt.

Vagy ide kattintva meg tudod nézni a kedvezményes csomagajánlatainkat!

egri bikavér