Barion Pixel
Bátor és környéke túraútvonalakkal színesített programot kínál

Bátor vadregényes tájain

A csendes kis falu, ritka átmenő forgalommal egy kedves ékszerdoboz Heves-Borsodi dombságban, a Mátra és Bükk ölelésében. Egerhez közel található település, mégis teljesen eldugott hely, melyet megóvtak maguknak a helyiek a kíváncsi szemek elől.

A falut a köznyelvben dombságnak nevezik, mert legmagasabb hegyei elérik majdnem az 500 métert, a foltokként elterülő fenyvesek pedig igazi magashegységi hangulatot idéznek. Rendkívüli gazdag növény és állatvilágának köszönhetően, ha erre túrázunk, jó eséllyel láthatunk őzet, szarvast, muflont, rókát, ritkább esetben pedig vaddisznót, fácánt és nyulat is.

A Bátort Egerboccsal összekötő hegygerincen sétálva gyönyörűen látszik a Bélapátfalva felett magasodó Bélkő, ahonnan gyönyörű panorámás kilátás nyílik Bátorra, Egerbocsra, Hevesaranyosra és még Szúcs távoli templomtornyát is lehet látni.

Élménybeszámolómban egy laza 12 km-es túrára hívlak most meg:

A Bátori elágazótól indul a Kék Túra útvonal egy szakasza, és a gyönyörű erdőn átvágva átsétálhatunk Szarvaskőbe. A bátrabbak nyugodtan kibuszozhatnak Bátorba és Szarvaskő érintésével vissza tudnak sétálni Egerbe egy kb. 25-30 km-es túra keretében. A másik iránnyal pedig egyenesen Sirokot lehet célba venni.

Bátor

A faluban kitűnő forrásvíz van, ami a Mogyorós kút nevet kapta. Jó hír, hogy ha a túrában megszomjazunk, nyugodtan fogyaszthatjuk a hűsítő forrásvizet. Ha Eger felől jössz, mikor beérsz a faluba, nem kell elkanyarodni balra és átmenni a hídon, hanem jobbra egy murvás úton haladj kb. 50 métert és jobb kéz felől találod a kutat.

Bátor

Bátor a történelem során többször cserélt gazdát és a Báthori család birtokában volt sokáig, illetve püspöki birtok is volt. A faluban egy katolikus templom áll, ami 1775-1782 között épült és Szent Imre a védőszentje. Ezen kívül itt található az 1823-ban épült Nepomuki Szent János kápolna.

Ha megéheztél útközben mindenképp térj be a falu pizzériájába mert nagyszerű pizzákat is készítenek a La Palma pizzéria -és sörözőben.

Ne hagyd ki ennek a vadregényes tájnak a meglátogatását. Élvezd a csendet és a nyugalmat, amit a környék és a természet áraszt magából. Itt biztosan lesz időd egy kicsit elcsendesedni és akár meditálni egyet a környék dombjain, erdejein.

Eger imádó vagy? Kattints ide és töltsd ki képes kvízünket és tied lehet a személyre szabott TOP15 élménygyűjtemény!

Ha Egerben keresel szállást, kattints ide és nézd meg ajánlatainkat!

Vagy ide kattintva nézd meg kedvezményes romantkius csomagajánlatunkat!