Barion Pixel
Egerbaktai Tőzegmohás lápot borító mohaszőnyeg

Egerbaktai Tőzegmohás láp – egy érintetlen kincs a Bükk kapujában

Az előző élménybeszámolómban Bátor vadregényes tájairól volt szó. Most még mindig a környéken maradunk, és a Kék túra útvonalán túráztunk Szarvaskő irányába az egerbaktai Tőzegmohás láphoz. Mi Bátorból indultunk, innen kb. 2 kilométer után, a Csemetekertnél csatlakoztunk a Kék túra nevű útvonalra. Rövid séta után rátértünk a kék keresztre és végül a piros vonalra, így érkeztünk el úti célunkhoz.

Csemetekert

Bár Felsőtárkányt szokás a Bükk kapujának hívni, de beérve az erdőbe és a Kék túra útvonalon haladva lényegében a Bükk legszebb erdeiben találjuk magunkat. Ezért is csodálatos Bátor, mert itt találkozik a Heves-Borsodi dombság buja legelői, a fenyőfa ligetei és a Bükk alacsonyabban fekvő tölgyesei is. Két teljesen különböző táj a maga sajátos szépségével, melyek teljesen más érzéseket váltanak ki az emberből.

Bátorból indulva kb. 10 km-es a túra a Tőzegmohás lápmedencékig. Ahogy sétálunk befelé az erdőben, a Kéktúra útvonal elhalad a Gilitka gödre nevű szakadék mellett, amely a legalább 100 méteres mélységével elég szédítő, de egyben gyönyörű látványt is nyújt.

Gilitka gödre

Itt figyelni kell, hogy a kék kereszt és a piros vonal találkozásánál a piros vonalon haladjatok tovább. A jelzés nagyon el van dugva az erdőben, látszik, hogy nem sokan járnak a vonalon, ezért először mi is egy egyszerű erdei útra tévedtünk. Ennek az is lehet az oka, hogy végig erdei autó úton jöttünk, itt pedig egy hamisítatlan túra útvonalra vágtunk át. Egy igazi érintetlen buja erdőben lyukadunk ki, ahonnan pár száz méterre találhatóak a Tőzegmohás láptavak.

Három tóról van szó: a legnagyobb a Nagy-tó (Baktai-tó), valamint a Kis-tó és a Felső-tó. Itt található a Baktató tanösvény is, aminek mi más lehetne a témája, mint a tavak kialakulása és a növény-illetve állatvilág. A tanösvényen haladva tudtuk meg mi is, hogy a környék lápjai általában földcsuszamlással jöttek létre, és sokáig azt gondolták, hogy ez a hely is így jött létre, de a későbbi felfedezések ezt megcáfolták. A tavak kialakulása vagy valamiféle vulkáni tevékenység eredménye, vagy egy kozmikus sebhelyet feltételez, melyet meteorit becsapódás hozott létre. Tehát keletkezési körülményeiről csak találgatni tudunk.

Baktató tanösvény

A három tavat szépen körbe lehet járni, de az első kettő tó felszínét erősen benőtték a növények, viszont a harmadikat (Felső-tó) gyönyörűen meg lehet tekinteni. A lápokat borító mohaszőnyeget jobbára a tőzegmoha képezi. Ez a faj elsősorban Észak-Európában a tajga övben és a magashegységekben gyakori, a Kárpát-medencére nem igazán jellemző. A Bükk klímája sem igazán kedvez nekik, mert csapadékszegény, de itt a fennmaradásukat a hűvös mikroklíma is segítette. Sajnos már a természet jeleiből lehet következtetni, hogy a láp a pusztulás tüneteit mutatja.

Felső-tó

A hazai Tőzegmohás láptavak megőrzése nagyon fontos számunkra. Egyrészt növény -és állatföldrajzi szempontból megőrizték azokat az elemeket, melyek a hűvösebb klímaidőszakok jellegzetes fajai voltak a Kárpát-medencében. Olyan különleges fajokkal rendelkeznek, melyek mára már Európa hűvösebb vidékeire jellemzőek, és a magashegységekbe húzódtak vissza. Másrészt a lápok lehetőséget biztosítanak múltunk megismerésére, így fontosak az egykori őskörnyezeti változások feltárásában is.

Egerbaktai Tőzegmohás

A túra elég kalandosra sikerült, 6-szor kapott el bennünket egy-egy frissítő zápor, így egyáltalán nem mondható unalmasnak a kis kiruccanásunk. Összesen 22 kilométert túráztunk 6 és fél óra alatt.

Sajnos egy kicsit elszámoltuk magunkat, el is tévedtünk, és mivel már lassan sötétedett, ezért csak kutyafuttában tudtuk végig nézni a tavakat. Pedig szívesen elidőztünk volna ezen az érintetlen helyen egy pár órát, ami teljesen magával ragadott.

Megígértük magunknak, hogy legközelebb egy alaposabb tervezéssel, korábbi indulással egyszer még biztosan vissza fogunk térni. Hazafelé ballagva a szürkületben, a fáradtságtól megnémulva, szótlanul hallgattuk az életre kelt erdő dallamát. A bokrok mögül előbújtak a vadállatok is.

Engem nagyon megérintettet ez a túra, a környék magával ragadó növény -és állatvilága, valamint a földtörténeti dolgai is.

Eger imádó vagy? Kattints ide, és töltsd ki képes kvízünket és tiéd lehet a személyre szabott TOP15 élménygyűjtemény!

Ha Egerben keresel szállást, nézd meg ajánlatainkat!

Vagy pedig ide kattintva nézd meg kedvezményes romantikus csomagajánlatunkat!