Barion Pixel
Giz-gaz séta a különleges természetjáró program Bátor környékén

Giz-gaz séta Bátor környékén

Egertől 17 km-re található Bátor környékén volt lehetőségünk egy különleges természetjáró programon részt venni. A giz-gaz séta egy igazi kuriózum, aminek során a réti növényeket fedeztük fel. Korábban nekem csak egyszerű rétnek tűntek a falu táján található legelők, de kiderült, hogy a korábban gyomnak hitt növényeknek rengeteg gyógyhatásuk van.

Orsi, a Giz-gaz séta vezetője már az első pillanatban hatással volt ránk. Mindenkinek kedveskedett egy különlegességgel, megkóstolhattuk a saját kezűleg készített fermentált eperből és csalánból készült energiaitalát. De nem csak ezért volt hatással ránk és a többiekre, hanem mert sugárzott belőle az elhivatottság, a nyugalom és a természet szeretete, tisztelete.

A séta első része a réten, majd a patak parton folytatódott, végül az erdőben fejeztük be a túrát. A túra végén felértünk egy forráshoz, de a vize fogyasztásra nem alkalmas. A forrásnál létrejött egy kis vízfelület, ami az erdei békák ebihalainak ad élőhelyet. Érdekesség, hogy a forrás mellett egy kis foltban lucfenyők voltak, ami egy külön kis mikroklímát biztosít a helynek. A kidőlt fákon nagyon sok taplógombát fedeztünk fel, ami örömteli látvány, hiszen nélkülük tele lenne elhalt fákkal az erdő. Ezeknek a gombáknak ugyanis a korhasztásban kiemelkedő szerepük van.

Most pedig lássunk néhány érdekességet, mit is tanultunk a séta során.

 • A mezei katáng, amiből a cikoria kávé készül. A gyönyörű kék virága ehető és ebből kifolyólag aszalva, torta dekornak is kiváló.
 • A mácsonya, aminek tölcséres kialakítású levelei miatt, el tudja raktározni a vizet és még nagyon aszályos időben is a reggeli harmat lecsurog levelein, amiből a kisebb madarak és rovarok tudnak vizet fogyasztani.
 • A szappanfű, ahogy a neve is mutatja, régen mosásra használták és ezzel lettek tiszták a ruhák.
 • A réti boglárka, ami a vizesebb helyeken fordul elő, mérgező növény, így ne szedd fel!
 • A vadmentából nagyon jó teát lehet készíteni.
 • A fekete nadálytő friss hajtását salátába lehet rakni, a gyökeréből pedig tinktúrát lehet készíteni, de belsőleg nem szabad fogyasztani. Sebforrasztó hatású, régen csonttörést is kezeltek vele. Ezen kívül fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása is van.
 • Az apróbojtorján immunerősítő teája ismert, mert gyulladáscsökkentő hatása van.
 • A pásztortáska alkalmas lehet női bajokra és a változó kor tüneteit enyhíti a nőknél.
 • A csalánról biztosan arról jut eszedbe, hogy nem szabad megérinteni, mert nagyon fáj a szúrása. De tudtad-e, hogy idős hajtásai olyan erősek, hogy akár szövetet is tudnak készíteni belőle?
 • A mezei zsályát több kultúrában is szent növényként tisztelik, tértisztítást végeznek vele. Spirituális szempontból nagy jelentőséget tulajdonítanak neki.
 • A zuzmóról az a hír járja, hogy ahol a zuzmó jelen van, ott nagyon jó levegő van. Viszont a kén-dioxiddal szennyezett környezetben egyszerűen nem marad meg.
 • Az erdei zsurló fogyasztható teaként és jó hatással van az ízületekre is.
giz-gaz séta

A giz-gaz séta végén felmentünk a dombtetőre, ahol a környék legöregebb tölgyfája található. Kipróbáltuk, hogy a tölgyfát 4 ember érte körbe. A nyugalmat és az energiákat szinte tapintani lehetett a levegőben. Öleld meg te is a fát, ha arra jársz és kapcsolódj a körülöttünk élő világhoz.

Hogy miért jó a giz-gaz séta?

Ez a séta megláttatta velünk, hogy a természetben élő növények és állatok milyen pozitív hatással vannak a körülöttünk lévő természetre, ránk, emberekre, az egészségünkre. Szükségünk van rájuk, hiszen ha ezek nem lennének, akkor a mikro élet elpusztulna, s így a magasabb szerveződések sem tudnának életben maradni.

A séta a tervezett 2-3 óra helyett több mint 4 órásra sikerült, mert jó volt a társaság, sok volt a kérdés és gyorsan elrepült az idő.

A giz-gaz séta rendszeresen megrendezésre kerül és bárki csatlakozhat hozzá a meghirdetett időpontokban. Minden séta egyedi. Más az útvonal, mindig más  növényeket, gombákat, állatokat ismerhetünk meg. A rutinosabb giz -gaz sétálók már felkészülve érkeztek papír tasakokkal, amibe a növényeket gyűjtötték, hogy aztán Orsi tippjei, receptjei alapján otthon is elkészíthessék a gyógyteákat, főzeteket, turmixokat.

Akit érdekel, hogy milyen növények vesznek körbe minket és szeretne jobban kapcsolódni Földanyához valamint a természethez, vagy csak szeretné egy kis időre elengedni a stresszt, annak feltétlenül át kell élnie ezt az élményt. Mert ez tényleg élmény volt a javából.

Eger imádó vagy? Kattints ide, és töltsd ki képes kvízünket és a tied lehet a személyre szabott TOP15 élménygyűjtemény.