Barion Pixel
Nagy-Eged hegy Eger kapujában, mely a város szimbóluma lett.

Tudod-e, mi Eger város őrzője és szimbóluma?

Egy korábbi blogbejegyzésemben már írtam az Eged-hegyről, de akkor éppen, hogy említést tettem róla. Most szeretném nektek részletesebben is bemutatni a hegyen elhelyezkedő tanösvényt a maga gazdag növény-és állatvilágával, valamint megmutatni pár képben a hegytetőről látható kitűnő panorámát.

Nagy-Eged

A Nagy-Eged hegy mondhatnánk, hogy Eger szimbóluma, mert aki a város felé közeledik, már messziről látja a hegy déli lejtőin elhelyezkedő szőlőtelkeket. Az Egerről készült fotókon, festményeken ezt a hegyet láthatjuk a legtöbbször. Igaz, sokan a nevét sem tudják, mégis ismertségét tekintve lassacskán már a Bazilikához, az Egri Várhoz, a Minarethez lehet hasonlítani.

A Nagy-Eged hegy a Bükk hegységhez tartozik, de egyedi mikroklímája van, ami a különlegességét adja. Elhelyezkedését és klímáját tekintve egyfajta átmenetet képez az Alföld és a Bükk között.

Meredek déli lejtői nagyon jó fekvésűek, ezért az itt termesztett szőlő kiváló alapanyaga az egri bornak.

Nagy-Eged

A Nagy-Eged hegyet kétféle módon is elérhető: Egerből egy hosszabb gyalogtúrával vagy a másik opció, hogy a Noszvaj felé tartó busszal a Csomós tanyánál leszállva veszed be a hegyet. Ha autóval érkezel, akkor a bekötő út elején kényelmesen le tudsz parkolni.

A tanösvényre két út vezet: ha az első pont felől haladunk, akkor egy meredekebb részen tudsz felmenni a hegytetőre, ellenkező irányba kicsit barátságosabb a felmenetel. Azt tanácsolom, hogy kövesd a tanösvényt, mert úgy az igazi. Ezen a linken minden információ megtalálható!

Nagy-Eged tanösvény

A tanösvény egy nagyon laza, 4 kilométeres túra, komfortos tempóban kb. 3 órát vesz igénybe.

A túra 10 állomásból áll, mindegyik állomáson tájékoztató táblák mesélnek az Eged-hegy legendáiról, növényvilágáról, állatvilágáról, tájtörténetéről és kialakulásának körülményeiről. A pár órás túra alatt minden érdekes információt megtudhatsz a helyről.

Nagy-Eged
Nagy-Eged
Nagy-Eged

Érdekességként el kell mondanom, hogy nálunk mindig történik valami a túráink során. Például az, hogy eltévedünk. Ezt a múltkori túrához hasonlóan most is sikerült, mert kicsit tovább mentünk a szőlők felé, a Kis-Eged irányába. De visszafordulva gyorsan megtaláltuk az első pontot. A hely népszerűségét mutatja az, hogy több ösvény van, ahol fel lehet menni a hegyre, ugyanis a sok túrázónak köszönhetően több csapás is kialakult. Mindenképp igyekezz balra tartani a bokrok melletti úton, mivel nekünk is sikerült kihagyni a 2-es és 3-as pontot.

Valamivel fentebb még egy biciklis pálya is található, ugratókkal. Minden elismerésem azoknak, akik a felfelé vezető utat biciklivel teszik meg azért, hogy az ugratópályán tegyék próbára tudásukat.

A hegy tetején van egy mészkő sziklagyep, mi itt ültünk le piknikezni. Egy órát gyönyörködtünk a panorámában, miközben elfogyasztottuk a gluténmentes palacsintánkat. Verőfényes napsütésről nem beszélhetünk, de megcsodálhattuk, ahogy az egri repülőtérről sorra szállnak fel a sárkányrepülők és kis repülőgépek. Nem mellékesen jó volt megpihenni a meredek emelkedő után. Innen gyönyörűen lehet látni a Mátrát, a Visontai Erőművet, egész Egert, és az Alföld végtelen pusztaságait. Található itt egy kereszt is, amit az egri püspökség 1004-es Szent István-i alapításának a tiszteletére emeltek.

Nagy-Eged
Nagy-Eged

Itt található az Eged-hegyi kilátó is, amit állapota sajnos nem tesz lehetővé a látogatásra.

A pihenés után már lefelé vezetett az utunk, egy erdős rész után a szőlőtelkek következtek. A fák közül kiérve gyönyörű panoráma nyílik a Bükkaljára, ahonnan látható Szomolya, Novaj és Ostoros, valamint jó időben, távolabb akár a Tisza tó vize is megcsillanhat.

A túra legvége egy kis ösvénnyel ér véget, ahol már ránk esteledett, de a gyönyörű madárcsicsergés minden élményt megért.

Sokan nem tudnak róla, de a klímának köszönhetően különleges orchidea fajok is megtalálhatóak a hegyoldalon. A Bíbor kosbor egy éven keresztül csírázik, 6-7 évig csupán a gumóját fejleszti, ezután jelenik meg az első zöld hajtása a felszínen. Virágozni 13-15 éves korában kezd. 1942 óta védett növény, eszmei értéke 10 000 forint.

Nagy-Eged

Ha Egerben pihensz, mindenképp érdemes ide is ellátogatnod, mert nem távolság, és a rengeteg a látnivaló minden élményt megér. Ha jó levegőre és kikapcsolódásra vágysz semmiképpen se hagyd ki.

Egerimádó vagy? Kattints ide és töltsd ki képes kvízünket és tied lehet a személyre szabott TOP 15 élménygyűjtemény!

Ha Egerben szállást keresel, kattints ide!