Barion Pixel
Szilvásvárad látnivalói és programjai csodás élményeket nyújtanak a romantikus pihenésre érkezőknek.

Szilvásváradi látnivalók pároknak

Amikor azt hallod, hogy Szilvásvárad, biztosan a Szalajka-völgy ugrik be elsőre. Ez az a hely, amiről bizonyára már mindenki hallott, amihez biztosan fűződik valami kellemes emlék. Legyen szó egy szerelmes nászútról, vagy egynapos kirándulásról a barátaiddal vagy épp egy osztálykirándulásról a régi iskolaévekből.

Szilvásvárad egy igazi mesés hely, Egertől csupán 30 kilométerre található. Ha még nem jártál itt, akkor gyere velünk és ismerd meg a látnivalók tömkelegét. Kettesben mentünk el bejárni a helyszínt, hogy újra átéljük az élményt, megcsodáljuk a természeti látnivalókat. Szilvásvárad és környéke számos kikapcsolódási programot is kínál, amit mi is kipróbáltunk.

Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad

Az Állami Ménesgazdaság az utóbbi pár évben teljes egészében megújult, ami a fejlesztéseknek köszönhető. A megújulás jelei már a Szalajka völgy elején is szemmel láthatóak.

1. Lovas Sétakocsikázás Szilvásváradon 

Alig értek be a bejáraton, máris romantikus hangulatba kerültök. A Ménesgazdaság különleges szolgáltatása a sétakocsikázás, melynek során lehetőség nyílik egy kis túrára a Szalajka-völgyben. A gyönyörű lovak húzta, igényes lovaskocsikon bandukolva elmerülhettek a természet és a csordogáló patak szépségében.

2. Szilvásváradi Vadbemutató Kert

A nemzeti-park egy külön elkerített részén él párjával ez a gyönyörű dám szarvasbika. Látszik, hogy megszokták az emberek közelségét, mivel állandóan a kerítés mellet sertepertéltek, az arra járóknak engedik magukat megsimogatni. Ha arra jártok ti is, bátran simogassátok meg ti is őket, és meglepődve tapasztaljátok majd meg ti is, hogy az agancsuk milyen puha, selymes tapintású.

A különlegesség abban rejlik, hogy természetes élőhelyükön a dámszarvasok már több száz méterről kiszúrják az idegen tekinteteket és számukra biztonságosabb helyre mennek. Nagyobb számban Magyarországon a Nyírségben, Békésben és Tolnában találhatóak, a Bükkben nem igazán jellemző a felbukkanásuk.

3. Pisztrángtelep Szilvásvárad

Szilvásvárad másik nagyon híres látványossága és gasztronómiai különlegessége a pisztrángtelep. Nincs olyan vendéglátóhely, ahol ne lehetne sült pisztrángot kóstolni. Ha végigjárjátok az utat, láthatjátok is a kiírásokat: „Sült pisztráng kapható”. A helyieknek természetesen megvannak a saját bejáratott helyeik, amire esküdnek, hogy “itt és itt” a legfinomabb a pisztráng, de ahány ház, annyi szokás. A pisztráng mindenhol finom.

4. Szalajka-völgyi halastavak

Több kisebb és nagyobb tó is található a völgyben. A két nagyobb közül az egyik a Szalajka-völgy közepén, a másik pedig a Fátyol-vízesés fölött található. Ezeket a vasipar számára hozták létre a 19. század első felében és már elkezdtek kísérletezgetni a sebes pisztráng tenyésztésével is. Ez a halfajta már az ősidők óta itt él a környékbeli patakokban.

Szilvásvárad

5. Szalajka-völgyi Szikla-forrás

A magasabb helyeken lehulló csapadék itt tör felszínre és attól függően, hogy hol hullott le, 1-2 hétbe telik mire elér a forrásig. Igazi érintetlen, paradicsomi hangulatot áraszt a körülötte lévő zöld növényzettel és a borostyánnal benőtt sziklafalakkal. Olyan érzése lehet az embernek, mintha egy elveszett világot találna meg valahol a világ végén. Ha itt állsz, öleld át a párodat és csodáljátok meg a szépségét együtt és kívánjatok valamit közösen. Sokan pénzérmét dobnak a vízbe és úgy kívánnak valamit.

Felejthetetlen élményben lesz részetek!

6. Erdészeti Múzeum Szilvásvárad

A múzeumban elsősorban a XIX-XX. századi erdőgazdálkodásba és a Bükk állatvilágába kaphattok bepillantást. Aki a természetet, a túrázást kedveli, ne hagyja ki ezt a kis múzeumot.

7.Szabadtéri Erdészeti Múzeum és Erdei Iskola-Szilvásvárad

A völgyben lévő kis hídon átkelve, a székely kapu alatt haladunk át. Először az erdei iskola fogad bennünket, amit bármely korosztály, 0-99 éves korig kipróbálhatja. Mi is végigmentünk a gyakorlatokon. Mozgassátok meg magatokat ti is.

Az erdei iskola végén találjátok a szabadtéri erdészeti Múzeumot, ami elsősorban az itt élők mesterségeit mutatja be a korábbi időkből. Van itt mészégetés, szénégetés, famegmunkálás. A bejáratnál egy különleges természeti csoda fogad benneteket, egy 240 éves kivágott fatörzs. Nagyon érdekes módon vannak rajta megjelenítve a különböző történelmi események, kezdve II. Rákóczi Ferenc halálával, az 1848-49-es szabadságharcon keresztül egészen Trianonig.

A fatörzs mellett még kettő természeti csodát láthattok: két megkövesedett több millió éves fát. Az egyik 7-8 millió éves, a másik pedig 12-14 millió éves és valószínűleg az itt működő vulkántevékenység miatt maradt meg. Az egyik a Bükkábrányi lignitbánya terméketlen rétegéből került elő, a másik pedig a Mikófalvi geoprakból. Hihetetlen volt nézni ezeket a több millió éves csodákat, és látni őket, ahogy megőrizte őket a természet az utókor számára. Ilyenkor tesszük fel magunkban is a kérdést, mit jelent az emberi 100 év ehhez a több millió évhez képest?

A Szabadtéri Múzeumban részletesen bemutatják, hogy mire használták a fát régen és ma, hogyan történt a szállítása. A fa azért is fontos szerepet töltött be az olajkorszak előtti időben, mert a fa volt az ipar egyik legfontosabb nyersanyaga. Ezzel fűtöttek a kohók alatt, ez kellett a mészégetéshez, és lényegében az ipar hajtóereje is ebben volt.

8. Romantikus vacsora

Mi  a bejáratnál található Csobogó étteremben kóstoltuk meg a híres sült pisztrángot. A kiszolgálás átlagon felüli volt, nagyon kedves és figyelmes volt a felszolgáló Úriember. Hozott székpárnát, meggyújtotta az asztalon található mécsest is, ami még inkább emelte a hangulatot. Plusz pont nekik, hogy éppen 19:00 óra után már mindenki bezárt, de itt szívesen kiszolgáltak bennünket. Az étterem épülete és az udvar között keresztül folyó patak és vízikerék pedig már csak hab volt a tortán a látvány és a hangulat tekintetében. A romantikus túrázás kiváló megkoronázása lesz a vacsora.

 

Te is Egerimádó vagy? Kattints ide és töltsd ki képes kvízünket és tied lehet a személyre szabott TOP15 élménygyűjtemény!

Ha pedig szívesen ellátogatnál Egerbe -és a környékére, akkor foglalj szállást itt.

Vagy nézd meg kedvezményes romantikus csomagajánlatunkat!