Barion Pixel

Tudod-e mi Eger város őrzője és szimbóluma?Nagy-Eged hegy Eger kapujában, mely a város szimbóluma lett.

Egy korábbi blogbejegyzésemben már írtam az Eged-hegyről, de akkor éppen, hogy említést tettem róla. Most szeretném nektek részletesebben is bemutatni a hegyen elhelyezkedő tanösvényt a maga gazdag növény-és állatvilágával, valamint megmutatni pár képben a hegytetőről látható kitűnő panorámát.

A Nagy-Eged hegy mondhatnánk, hogy Eger szimbóluma, mert aki a város felé közeledik, már messziről látja a hegy déli lejtőin elhelyezkedő szőlőtelkeket. Az Egerről készült fotókon, festményeken ezt a hegyet láthatjuk a legtöbbször. Igaz, sokan a nevét sem tudják, mégis ismertségét tekintve lassacskán már a Bazilikához, az Egri Várhoz, a Minarethez lehet hasonlítani.A Nagy-Eged hegy a Bükk hegységhez tartozik, de egyedi mikroklímája van, ami a különlegességét adja. Elhelyezkedését és klímáját tekintve egyfajta átmenetet képez az Alföld és a Bükk között.

Meredek déli lejtői nagyon jó fekvésűek, ezért az itt termesztett szőlő kiváló alapanyaga az egri bornak.

A Nagy-Eged hegyet kétféle módon is elérhető: Egerből egy hosszabb gyalogtúrával vagy a másik opció, hogy a Noszvaj felé tartó busszal a Csomós tanyánál leszállva veszed be a hegyet. Ha autóval érkezel, akkor a bekötő út elején kényelmesen le tudsz parkolni.Nagy-Eged tanösvény

A tanösvényre két út vezet: ha az első pont felől haladunk, akkor egy meredekebb részen tudsz felmenni a hegytetőre, ellenkező irányba kicsit barátságosabb a felmenetel. Azt tanácsolom, hogy kövesd a tanösvényt, mert úgy az igazi. Ezen a linken minden információ megtalálható!

A tanösvény egy nagyon laza, 4 kilométeres túra, komfortos tempóban kb. 3 órát vesz igénybe.

A túra 10 állomásból áll, mindegyik állomáson tájékoztató táblák mesélnek az Eged-hegy legendáiról, növényvilágáról, állatvilágáról, tájtörténetéről és kialakulásának körülményeiről. A pár órás túra alatt minden érdekes információt megtudhatsz a helyről.Érdekességként el kell mondanom, hogy nálunk mindig történik valami a túráink során. Például az, hogy eltévedünk. Ezt a múltkori túrához hasonlóan most is sikerült, mert kicsit tovább mentünk a szőlők felé, a Kis-Eged irányába. De visszafordulva gyorsan megtaláltuk az első pontot. A hely népszerűségét mutatja az, hogy több ösvény van, ahol fel lehet menni a hegyre, ugyanis a sok túrázónak köszönhetően több csapás is kialakult. Mindenképp igyekezz balra tartani a bokrok melletti úton, mivel nekünk is sikerült kihagyni a 2-es és 3-as pontot.

Valamivel fentebb még egy biciklis pálya is található, ugratókkal. Minden elismerésem azoknak, akik a felfelé vezető utat biciklivel teszik meg azért, hogy az ugratópályán tegyék próbára tudásukat.A hegy tetején van egy mészkő sziklagyep, mi itt ültünk le piknikezni. Egy órát gyönyörködtünk a panorámában, miközben elfogyasztottuk a gluténmentes palacsintánkat. Verőfényes napsütésről nem beszélhetünk, de megcsodálhattuk, ahogy az egri repülőtérről sorra szállnak fel a sárkányrepülők és kis repülőgépek. Nem mellékesen jó volt megpihenni a meredek emelkedő után. Innen gyönyörűen lehet látni a Mátrát, a Visontai Erőművet, egész Egert, és az Alföld végtelen pusztaságait. Található itt egy kereszt is, amit az egri püspökség 1004-es Szent István-i alapításának a tiszteletére emeltek.Itt található az Eged-hegyi kilátó is, amit állapota sajnos nem tesz lehetővé a látogatásra.

A pihenés után már lefelé vezetett az utunk, egy erdős rész után a szőlőtelkek következtek. A fák közül kiérve gyönyörű panoráma nyílik a Bükkaljára, ahonnan látható Szomolya, Novaj és Ostoros, valamint jó időben, távolabb akár a Tisza tó vize is megcsillanhat.A túra legvége egy kis ösvénnyel ér véget, ahol már ránk esteledett, de a gyönyörű madárcsicsergés minden élményt megért.

Sokan nem tudnak róla, de a klímának köszönhetően különleges orchidea fajok is megtalálhatóak a hegyoldalon. A Bíbor kosbor egy éven keresztül csírázik, 6-7 évig csupán a gumóját fejleszti, ezután jelenik meg az első zöld hajtása a felszínen. Virágozni 13-15 éves korában kezd. 1942 óta védett növény, eszmei értéke 10 000 forint.Ha Egerben pihensz, mindenképp érdemes ide is ellátogatnod, mert nem távolság, és a rengeteg a látnivaló minden élményt megér. Ha jó levegőre és kikapcsolódásra vágysz semmiképpen se hagyd ki.
Ezek is érdekelhetnek

Az egri Minaret 400 éves titka
Eger alatt húzódó titkos járatok
Az egri várEgerimádó vagy? Kattints ide és töltsd ki képes kvízünket és tied lehet a személyre szabott TOP 15 élménygyűjtemény!